Промовирање на македонскиот јазик во Швајцарија

Како и што беше претходно најавено, по иницијатива на Унијата на македонски училишта во Швајцарија, во местото Блоне, се одржа срдечен и пријатен настан за промовирање на наставата по македонски јазик и култура .

Стотина вљубеници со жар и љубов кон својата татковина , пропратени со убавата песна во изведба на најмалите, ни доловија пријатни позитивни  моменти на доживување и носталгичност.

Пораката недвосмислено допре до родителите во околните места, да ги запишуваат децата во македонските училишта и така континуирано да се продолжи со негување на македонските корени и традиции.

Важно е да се напомене дека и покрај фактот што живеат неколку илјадници нашинци во тој дел во Швајцарија, сепак бројот на учениците и отворените паралелки не е на завидно ниво. 

Чекор напред е постигнато, по тригодишно затишје ,  со доаѓањето на новата наставничка која активно ќе се ангажира во реализација на поставената цел.

Да учиме македонски !

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close