Чествување на 11 Октомври – денот на востанието на македонскиот народ

Во знак на чествување и одбележување на 11 Октомври , денот на македонскиот отпор против бугарскиот и германскиот окупатор, група Македонци од светот има посветена и плодна дебата за тој настан.

Евоцирајќи спомени и пишани документи од историјата на македонскиот народ, секој од учесниците со своја интерпелација, направија анализа и ретроперспектива за свеста на Македонецот на тој ден да тргне во походот кон реализирање на вековниот сон за создавање на своја слободна држава.

Бунт и револт кон оној кој го владее и окупира, кон оној кој го ништи и не го признава. Нека тој ден остане засекогаш запаметен како светол ден на одлучноста, решителноста и храброста на Македонецот за неприкосновена борба и конечна победа !

Нека ни е честит денот на востанието на македонскиот народ !

Координативно тело на Македонците во Европа и светот

12 Октомври, 2022, Женева, Лондон, Хелсинки, Брисел, Њујорк, Окланд

Facebook Видео

https://www.facebook.com/MacedoniansInEurope/videos/634495088232572

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close