Чествување 151 годишнина од раѓањето на македонскиот апостол, Гоце Делчев

Лидерска средба на вон парламентарната опозиција

По повод чествувањето и одбележувањето на годишнината од раѓањето на еден од најголемите борци за самостојна и автономна Македонија, Гоце Делчев , во организација на Координативното тело на Македонците од Европа и светот, се одржа лидерска средба со партиите од Третиот блок.

Општ впечаток од вчерашната прослава во организација на северната “влада” е крајно негаторскиот и потценувачки однос кон Македонците во државата, реализиран преку полициските кордони и забрана на слободно посетување и поклонување на граѓаните кои сакаа тоа да го сторат. До кога Македонецот ќе толерира ваква пониженост и апартхејд во својата сопствена држава?

Што се однесува на самата средба и размена на мислења по главните национални прашања , заклучокот е дека е неминовна што поголема координација за заеднички активности и создавање на што поголема организирана сила што ќе даде надеж на понижениот и обесчестен Македонец во неговата борба за слободна и независна држава.

Поништување односно раскинување на сите “добрососедски “ договори и платформи склучени од нелегалната северна “влада” , овозможување на услови за нови државни стратешки определби кои ќе го ценат и прифатат Македонецот во негова целосна национална и идентитетска форма, се само едни од главните теми што беа дискутирани.

Во наредниот период се очекува проширување на “ преговарачката “рамка и на други национални македонски структури кои ќе допринесат во создавањето на чиста македонска организација која ќе биде на висина на очекуваните надежи на обесправениот и угнетен Македонец.

Линк до видеото

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close